PÁR SLOV O PRŮVODCI...

 „Na cestách krajinou…“ Vám průvodcem bude, ...budu já :-). Jméno mé je Václav Čubr a v občanském sdružení ENVIC pracuji už nějaký ten rok. Linkou mých studií, práce i zájmů je to, co bych chtěl na cestách dále poznávat s Vámi – krajina naší vlasti. Krásu krajiny i detailů v ní, jsem, mohu-li to takto napsat, vnímal už jako úplný mrňous. Když zavzpomínám, tak asi můj nejranější zážitek je ten, kdy mě moje maminka vezla ve starém modrém kočárku, to ale tak, že kočárek spíše táhla za boudičku a já zažíval nevídané – kočárek jel, ale u madla nikdo nebyl. To by mě možná normálně zneklidnilo a rozplakalo, ale mezi kočárkem a nebem, nad mou hlavou, ubíhaly bezlisté koruny stromů a do teď si pamatuji a cítím, jak mne ten pohled fascinoval a uklidňoval.

Udělám-li velký skok, další započatou a velmi významnou etapou bylo studium na Integrované střední škole lesnické ve Vimperku, obor Krajinářství. Ač se jednalo o učební obor, přinesl mi víc, nežli další vyšší studia. Tři roky strávené na této škole, domově mládeže a v této krajině tak byly léty přínosnými, ale i velice příjemnými. Proto se rád do Vimperka a jeho okolí vracím, jak za hezkými chvílemi tak i pracovně. Školské studium jsem zakončil v husitském městě Tábor v oboru Péče o krajinu jako diplomovaný specialista. Dál se ale vzdělávám skrze různé kurzy a semináře, ale také tím, že se snažím okolo sebe dívat, viděné vnímat a dávat co do nejširších souvislostí.

V mém životě zcela zásadní pak bylo nastoupení právě do občanského sdružení ENVIC. Zde jsem se postupem času za podpory kolegů mohl začít plně věnovat tomu, co mě zajímá, a to je krajina a veřejný prostor. S tím vším ale souvisí i všechna další témata, kterým se mí kolegové věnují a to se vší odborností, upřímností a pečlivostí. Chcete-li, posuďte sami a prolistujte si naše stránky. Například pořádání Plzeňských farmářských trhů, podpora českých farmářů a místních surovin, to je věc, která s krajinou jako celek velmi úzce souvisí. Stejně tak kvalita bydlení i další oblasti z naší činnosti.

 

 

A mé zájmy? Patří mezi ně, jak se dá čekat, putování naší krajinou, od malých vycházek po ty delší s nocováním pod hvězdným nebem, sám nebo s lidmi mě milými. Na takové cesty si vždy beru fotoaparát, což je můj další, a s cestami krajinou úzce spjatý zájem. To, co mě pak doprovází všude, ať už skutečným poslechem nebo přehrávání melodií v mé hlavě je hudba mého oblíbence Mika Oldfielda. Na kytaru a klavír pak nejraděj hraju svá vlastní instrumentální dílka i díla zmíněného mistra.

Žádný životopis ale o člověku nepoví tolik, jako osobní setkání. Budete-li tak chtít, těším se na vzájemné poznávání nás samých v naší zemi „Na cestách krajinou…“. 

Navštivte náš profil na Facebooku a Youtube.

 č.

[Přeskočit navigaci]

AKTUALITY

Pasivní a soběstačné domy Plzeň - Building day 11. 4. 2024

09.03.2024

Zajímá vás pasivní dům, technologie, inovace a soběstačnost ve stavebnictví? Pak vás srdečně zveme na Building Day, akci plnou přednášek a inspirace.

více info »

STŘECHY PLZEŇSKÝCH ŠKOL A ŠKOLEK SE MOHOU ZAZELENAT.

15.06.2022

Plzeň pomůže se statickým posudkem, projektem i samotnou realizací. Zelené střechy každým rokem nabývají na významu. Nejsou jen zpestřením, ale mnohdy i jedinou cestou, jak např. zmírnit přehřívání tříd nad vstupní halou školy. Zlepšují...

více info »

EXKURZE: Zeleno-modrá infrastruktura - Lochotínský park

19.09.2022

Jako doplnění nedávné konference "ZELENO-MODRÁ INFRASTRUKTURA: Souvislosti – Inspirace – Zkušenosti" jsme pro Vás připravili ještě jednu exkurzi, a to ke dvěma opatřením, o kterých byla na konferenci řeč. Jedná se o tůně na srážkovou vodu v...

více info »

ENVIC je sehraný tým zkušených lidí, který přináší inspiraci ke zlepšování kvality života. Poradíme, jak úsporně bydlet, dobře jíst a vařit, zahradničit ve městě, pečovat o krajinu a veřejný prostor a jak získat dotace. Pořádáme Plzeňské farmářské trhy, exkurze a semináře pro veřejnost i odborníky. Pomáháme profesně růst v oblastech gastronomie, zemědělství, stavebnictví a veřejné správy.

© 2013  ENVIC, o.s. / Prešovská 8, 301 00 Plzeň / telefon: 377 220 323
e-mail: ic.plzen@envic.cz / www.envic-sdruzeni.cz

Design: Hanja.eu / Web system: ANTstudio.cz