KRAJINY PAMÁTNÉ

Krajina česká i bavorská má za sebou bohatou historii. Snad všechna zásadní dějinná období i události se více či méně zapíší do podoby – paměti krajiny. A je to právě česko-bavorský region, který těchto stop nese nebývale velké množství. Jednou z etap historie zapsané do současné krajiny jsou dnes již neosídlená místa na obou stranách česko-bavorské hranice. Ty projekt představuje jako evropské dědictví skrývající jedinečný půvab, jako místa, která by v dnešní době neměla být něčím nechtěným, ale naopak, něčím, čeho si můžeme vážit a na čem lze rozvíjet naše dobré sousedské vztahy - poznáním míst a tak i nás samých.

V těchto krajinách historie dodnes stojí svědkové, okolo kterých plynul čas se všemi svými událostmi. Svědkové, v podobě památných a starých ovocných stromů a stejně tak památných sakrálních staveb, starých cest, dalekých výhledů - míst a krajiny samotné.

               Hlavní myšlenkou projektu je ukázat půvab těchto míst, ležících z historických důvodů ve velké míře na české straně, tedy míst, která byla kdysi společně osídlena, ale dnes jsou opuštěna a mnohdy i zapomenuta a nenavštěvována. Ukázat jejich jedinečnou krásu a vzbudit o krajinu s těmito místy nový zájem. Záměrem projektu pak rozhodně není pátrat v historii a eticky vyhodnocovat co bylo tou nejzásadnější příčinou, že se v jedné etapě historie z krajiny ve velkém vytratil život a stala se opuštěnou. Projekt si klade za cíl se od této, byť závažné, stránky u dotčených míst oprostit, nezaměřovat se a nezdůvodňovat podstatu současného stavu, ale iniciovat zájem o tyto krajiny krajinářsko-turisticky světově jedinečné, s neopakovatelným charakterem a krásou, které tu jsou nyní, ale přesto mnohdy přehlížené a vytrácející se. Nevyhledávat konflikt, ale naopak, skrze krásu česko-bavorských krajin společné sblížení.

            Za tímto účelem byl vytvořen česko-německý web „Krajiny památné“ prezentující tato místa atraktivní obrazově turistickou formou. Rovněž světlo světa spatřil stejnojmenný tištěný průvodce distribuovaný na české i bavorské straně v turisticko-informačních centrech, muzeích, úřadech a dalších vhodných místech. V rámci projektu proběhly i tři jednodenní poznávací cesty po místech prezentovaných projektem na obou stranách hranice. Celý projekt je se svými výstupy zaměřen na širokou veřejnost, včetně aktivních seniorů, mládeže a rodin s dětmi. Na závěr projektu pak proběhlo společné česko-bavorské setkání s prvky konference zaměřené více na profesní a odbornou veřejnost – krajináře, historiky, pamětníky a členy samospráv projektem dotčených územních celků, tedy obcí, kterým nový směr turistického ruchu může být v různých oblastech přínosem. 

Projekt byl financován z Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF), cíl Evropská územní spolupráce, program přeshraniční spolupráce Cíl 3 Česká republika - Svobodý stát Bavorsko 2007 - 2013"

 

[Přeskočit navigaci]

AKTUALITY

Pasivní a soběstačné domy Plzeň - Building day 11. 4. 2024

09.03.2024

Zajímá vás pasivní dům, technologie, inovace a soběstačnost ve stavebnictví? Pak vás srdečně zveme na Building Day, akci plnou přednášek a inspirace.

více info »

STŘECHY PLZEŇSKÝCH ŠKOL A ŠKOLEK SE MOHOU ZAZELENAT.

15.06.2022

Plzeň pomůže se statickým posudkem, projektem i samotnou realizací. Zelené střechy každým rokem nabývají na významu. Nejsou jen zpestřením, ale mnohdy i jedinou cestou, jak např. zmírnit přehřívání tříd nad vstupní halou školy. Zlepšují...

více info »

EXKURZE: Zeleno-modrá infrastruktura - Lochotínský park

19.09.2022

Jako doplnění nedávné konference "ZELENO-MODRÁ INFRASTRUKTURA: Souvislosti – Inspirace – Zkušenosti" jsme pro Vás připravili ještě jednu exkurzi, a to ke dvěma opatřením, o kterých byla na konferenci řeč. Jedná se o tůně na srážkovou vodu v...

více info »

ENVIC je sehraný tým zkušených lidí, který přináší inspiraci ke zlepšování kvality života. Poradíme, jak úsporně bydlet, dobře jíst a vařit, zahradničit ve městě, pečovat o krajinu a veřejný prostor a jak získat dotace. Pořádáme Plzeňské farmářské trhy, exkurze a semináře pro veřejnost i odborníky. Pomáháme profesně růst v oblastech gastronomie, zemědělství, stavebnictví a veřejné správy.

© 2013  ENVIC, o.s. / Prešovská 8, 301 00 Plzeň / telefon: 377 220 323
e-mail: ic.plzen@envic.cz / www.envic-sdruzeni.cz

Design: Hanja.eu / Web system: ANTstudio.cz