ENVIC A KULAMU

Autorem projektu  Krajiny památné  je plzeňské občanské sdružení  ENVIC. Realizován je společně s bavorským partnerem  –  v česko-bavorských projektech zkušeným spolkem KuLaMu. A tak zde alespoň krátké představení našich bavorských přátel. KuLaMu je zkratkou pro celý název spolku a to „Kultur-LandschaftsMuseum Grenzerfahrung“, v českém překladu „Muzeum kulturní krajiny a poznávání hranic“.

Druhé společné setkání - nad plzeňskými střechami. Žádost o projekt podepsána, ruce ku spolupráci podány. A dnes již na projektu "Krajiny památné" společně pracujeme. Zleva Václav Čubr a Michael Sellner.

 

Toto muzeum je v oblasti německy mluvících zemí zcela ojedinělé. Nabízí možnost spatřit na vlastní oči působivé pozůstatky tradiční kulturní krajiny, typické pro Bavorský les. Kulturně historické prvky, jako např. podmáčené louky, plavební kanály nebo soumarské úvozy, které se prezentují na svých původních místech v živé krajině, spojeny mezi sebou nejrůznějšími naučnými stezkami. Tento didaktický koncept odlišuje KuLaMu od klasického pojetí muzea a od skanzenů, ve kterých jsou exponáty shromážděny a pak prezentovány většinou bez vazby na své původní místo. Návštěvník má tak vedle exponátů možnost poznat a také pocítit opravdovou krásu a hluboké pouto k této kulturní krajině, ve které člověk, ať už důsledku místních či přírodních poměrů, žil a hospodařil vždy v mezních podmínkách.

A něčím podobným, zažitím míst samotných, je i náš projekt Krajiny památné. Duší spolku KuLaMu je Michael Sellner, se kterým na projektu Krajiny památné osobně spolupracujeme. Úkolem o.s. ENVIC, je celý projekt koordinovat, dokumentovat místa – zaniklé osady, staré cesty, opuštěné sakrální stavby i zbytky technických zařízení a vytvořit web, videa a publikaci Krajiny památné, kde budou tato místa prezentována. Zorganizovány budou dále tři společné česko-bavorské poznávací cesty po nejzajímavějších místech na české i bavorské straně hranice. Spolek KuLaMu dokumentuje místa na bavorské straně a v Bavorsku pořádá závěrečné česko-bavorské setkání s prvky konference. Je toho ale mnohem více, co projekt Krajiny památné skrývá… Chcete-li, objevujte tato tajemství s námi…

Na projektu se také podílí plzeňské sdružení Junikorn, které v projektu zajišťuje veškeré překladatelské činnosti.

Projekt je financován z Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF), cíl Evropská územní spolupráce, program přeshraniční spolupráce Cíl 3 Česká republika - Svobodý stát Bavorsko 2007 - 2013"

 

Níže fotografie z našeho prvního společného setkání v Bavorsku v místě zaniklé osady Leopoldsreut a třetího společného setkání, v Plzni.

 

[Přeskočit navigaci]

AKTUALITY

Pasivní a soběstačné domy Plzeň - Building day 11. 4. 2024

09.03.2024

Zajímá vás pasivní dům, technologie, inovace a soběstačnost ve stavebnictví? Pak vás srdečně zveme na Building Day, akci plnou přednášek a inspirace.

více info »

STŘECHY PLZEŇSKÝCH ŠKOL A ŠKOLEK SE MOHOU ZAZELENAT.

15.06.2022

Plzeň pomůže se statickým posudkem, projektem i samotnou realizací. Zelené střechy každým rokem nabývají na významu. Nejsou jen zpestřením, ale mnohdy i jedinou cestou, jak např. zmírnit přehřívání tříd nad vstupní halou školy. Zlepšují...

více info »

EXKURZE: Zeleno-modrá infrastruktura - Lochotínský park

19.09.2022

Jako doplnění nedávné konference "ZELENO-MODRÁ INFRASTRUKTURA: Souvislosti – Inspirace – Zkušenosti" jsme pro Vás připravili ještě jednu exkurzi, a to ke dvěma opatřením, o kterých byla na konferenci řeč. Jedná se o tůně na srážkovou vodu v...

více info »

ENVIC je sehraný tým zkušených lidí, který přináší inspiraci ke zlepšování kvality života. Poradíme, jak úsporně bydlet, dobře jíst a vařit, zahradničit ve městě, pečovat o krajinu a veřejný prostor a jak získat dotace. Pořádáme Plzeňské farmářské trhy, exkurze a semináře pro veřejnost i odborníky. Pomáháme profesně růst v oblastech gastronomie, zemědělství, stavebnictví a veřejné správy.

© 2013  ENVIC, o.s. / Prešovská 8, 301 00 Plzeň / telefon: 377 220 323
e-mail: ic.plzen@envic.cz / www.envic-sdruzeni.cz

Design: Hanja.eu / Web system: ANTstudio.cz