SLAVNOSTI JABLEK – UŽ TŘETÍM ROKEM

Jako by to bylo loni, kdy Zapomenutá zahrada začala ožívat díky programu „Pěstuj prostor“ za podpory „Plzně 2015“. Ale utíká to a máme tak za sebou už třetí ročník slavností.  Co letos zaznívalo snad nejčastěji, byla slova „teda to počasí se povedlo“. A opravdu, přálo nám. Po předchozích zamračených, deštivých a chladných dnech se jako na zavolanou udělal krásný slunečný podzimní den, úplné babí léto. Hned s prvními minutami dorazili první účastníci a začalo se s pracemi. Hrabání trávy, úklid odpadků, vyřezávání výmladků a náletů okolo ovocných stromů… Jiní se zase vrhli na přípravu ohně – vykopali ohniště, sbírali dřevo po okolí a připravovali jej, aby se posléze dobře přikládalo.

 

Někteří se vypravili i natrhat jablíčka, ale letos jich bylo opravdu malinko. Většina tentokrát pocházela ze sadů v Nebílovech. A tak se jako loni i předloni strouhalo a strouhalo, až došlo na samotné lisování lahodného čerstvého moštu. Když už se oheň pěkně rozhořel, začalo se pracovat na povidlech, která se vařila v kotlíku nad plápolajícím ohýnkem. V druhém kotlíku jsme si pak k povidlům ukuchtili ovesnou kaši.

Letos také dorazili skvělí hudebníci, kteří hráli na rozličné nástroje – bubny a bubínky, didgeridoo, flétničky i různá drnkátka. Ale nehráli jen oni, nechali přítomné malé i velké, aby si hru na nástroje sami ozkoušeli. A pak už se pomalu smrákalo a stmívalo. A když už byla úplná tma, všichni se semkli u ohně za stále znějící hudby. V kotlíku se vařil kořeněný mošt na zahřátí a romantické duše se mohly projít a z té atmosféry možná snad i proletět pod korunami stromů, v nichž zářily svíčky v rozvěšených sklenicích.

I letos to tak bylo krásné. Sešlo se nás okolo stovky, od těch nejmenších až po ty, co opravdu mnoho pamatují. S letošním rokem skončila finanční podpora od spolku „Pěstuj prostor“ skrz prostředky „Plzně 2015“, za kterou tímto děkujeme. I tak ale chceme Slavnosti jablek v Zapomenuté zahradě dále pořádat. A podaří se nám to, když o ně budete stát i vy a budete-li chtít, přiložíte ruku k dílu. Tak zas někdy v Zapomenuté zahradě na viděnou…

 

 č.
 č.
 č.
 č.
 č.
 č.
 č.
 č.
 č.
 č.
 č.
 č.
 č.
 č.
 č.
 č.
 č.
 č.
 č.
 č.
 č.
 č.
 č.
 č.
 č.
 č.
 č.
 č.

[Přeskočit navigaci]

AKTUALITY

Pasivní a soběstačné domy Plzeň - Building day 11. 4. 2024

09.03.2024

Zajímá vás pasivní dům, technologie, inovace a soběstačnost ve stavebnictví? Pak vás srdečně zveme na Building Day, akci plnou přednášek a inspirace.

více info »

STŘECHY PLZEŇSKÝCH ŠKOL A ŠKOLEK SE MOHOU ZAZELENAT.

15.06.2022

Plzeň pomůže se statickým posudkem, projektem i samotnou realizací. Zelené střechy každým rokem nabývají na významu. Nejsou jen zpestřením, ale mnohdy i jedinou cestou, jak např. zmírnit přehřívání tříd nad vstupní halou školy. Zlepšují...

více info »

EXKURZE: Zeleno-modrá infrastruktura - Lochotínský park

19.09.2022

Jako doplnění nedávné konference "ZELENO-MODRÁ INFRASTRUKTURA: Souvislosti – Inspirace – Zkušenosti" jsme pro Vás připravili ještě jednu exkurzi, a to ke dvěma opatřením, o kterých byla na konferenci řeč. Jedná se o tůně na srážkovou vodu v...

více info »

ENVIC je sehraný tým zkušených lidí, který přináší inspiraci ke zlepšování kvality života. Poradíme, jak úsporně bydlet, dobře jíst a vařit, zahradničit ve městě, pečovat o krajinu a veřejný prostor a jak získat dotace. Pořádáme Plzeňské farmářské trhy, exkurze a semináře pro veřejnost i odborníky. Pomáháme profesně růst v oblastech gastronomie, zemědělství, stavebnictví a veřejné správy.

© 2013  ENVIC, o.s. / Prešovská 8, 301 00 Plzeň / telefon: 377 220 323
e-mail: ic.plzen@envic.cz / www.envic-sdruzeni.cz

Design: Hanja.eu / Web system: ANTstudio.cz