NA CESTÁCH KRAJINOU... ZA PAMĚTÍ NÁHROBNÍCH KAMENŮ - 2018

Datum konaní: 12.-13. 5. 2018

Nejaktuálnější informace naleznete zde: Na cestách krajinou...

„Na cestách krajinou...“ je cestovatelský koncept, kde cíl není až na konci cesty, ale cesta samotná je tím cílem. Jsou to poklidné výlety, s časem na vnímání krásy české krajiny jako celku, i v jejích nejjemnějších detailech.

Na společných cestách jsme se již vydali „Za památnými stromy Vimperska“, „Za duchem starého Pancíře“ nebo „Za krásou přírodních zahrad“. Doposud vždy krajinou Šumavy a Pošumaví. A právě tentokráte tomu bude jinak. Na cestě „Za pamětí náhrobních kamenů“ se vydáme do krajiny Plzni nedaleké – krajiny s odleskem Stříbra. Odhalíme skrytá tajemství polí a lesů nad hracholuskou přehradou. A ještě jedno prvenství tahle cesta má. Ač nebude o nic delší než naše cesty jednodenní, poprvé na ní budeme i nocovat.

Na cestě „Za pamětí náhrobních kamenů“ navštívíme celkem tři místa, kde se kámen stal pamětí osudů našich předků, ale i pamětí, která tvořila podobu naší krajiny a mnohdy ji skrytě tvoří až podnes. Navštívíme tři místa, kde naši předci pohřbívali své blízké a označili je kameny. Tři místa třech pohřebních kultur. Křesťanské, židovské a mohylové. A po těchto místech půjdeme proti toku času. První kameny budou pamatovat osudy jen pár desítek let, ty poslední tisíce.   

Jako první navštívíme starý, zcela opuštěný a zchátralý křesťanský hřbitov. Nevede k němu již žádá cesta a zdálky tak vypadá jako obyčejný akátový lesík uprostřed polí. To ale jen do té chvíle, než přijdete blíž a zjistíte, že tvar onoho lesíka určuje rozvalená, ale stále patrná hřbitovní zeď. Druhým místem bude starý židovský hřbitov. Ve svahu, v borových lesích, s pamětí barokních časů zdejšího kraje. A jako poslední, již po setmění, světlem z luceren ozáříme kameny s pamětí tisíce let. Staré mohylové pohřebiště z doby bronzové.

Naše cesta ale nebude čistě monotematická. Povídat si budeme o naší krajině v širších souvislostech, podíváme se, jak místa naší cesty vypadala před rozoráním mezí a zrušením starých cest. Zkusíme vnímat les trochu jinak než doposud, za denního světla i noční tmy. A na večer můžeme posedět u plápolajícího ohně.

Nocovat budeme ve starém drážním vechtru, s tak trochu undergroundovým exteriérem, interiérem i vybaveností. Vechtrovna je zcela na samotě, v lesích, a sezonně funguje jako vlaková zastávka. Není zde ani elektřina, ani plyn, ani voda a většinou ani signál, o to ale více romantické atmosféry : ). Zatopíme si v kamnech, na kterých si společně vyrobíme mast ze včelího vosku, bio extra virgin olivového oleje a pryskyřice, kterou budeme sbírat cestou v lesích. A jak se bude vše v rendlíčku na kamnech rozpouštět, naše místnůstky na spaní se provoní nádhernou lesní vůní smůly smrků a borovic. A tu vůni si každý odnese jako vzpomínku v malé skleničce.

Na kamnech si také připravíme společnou večeři z české sezónní zeleniny, která se bude v řádu hodin (tedy tzv. "slow food" :) pomalounku péct v troubě kamen, a pak uvidíte, jak výborně mohou chutnat i ty nejobyčejnější suroviny. Usínat budeme s praskáním v kamnech a snídani si dáme, bude-li nám přát počasí, pěkně venku v lese, za ranního zpěvu ptáčků. Nádobí umyjeme v potoce a pak se vydáme na cestu zpět do Plzně nebo každý tam, kam ho to v neděli bude lákat.

 

Podívejte se na naši videopozvánku:

 

Charakter a délka cesty:

Převážně půjdeme po lesních a polních cestách, z části i po obecních silničkách, z části místy, kde cesta kdysi vedla, ale nyní je již skoro celá zarostlá a z části, kde žádná cesta nebyla ani není. Oblečení a obuv tak volte do terénu a odolné. Celkem ujdeme přibližně 13 kilometrů. Na nocování je zapotřebí mít vlastní spacák. Po domluvě vám jej můžeme na místo noclehu dovézt předem, abyste jej nemuseli nést celou cestu a s lehčími zády si tak mohli užívat cestu samotnou : ).

 

Navštívené lokality:

Obce či jejich okolí – Plešnice, Jezná, Pňovany, Sulislav, Vranov

 

Časový plán při společné cestě vlakem:

Sobota 12. 5. 2018

  • Odjezd Plzeň 12:32 – sraz v hale Hlavního nádraží „u hutníka“ ve 12:15 (nákup spol. levnější jízdenky)
  • Příjezd Plešnice 12:54

 

Neděle 13. 5. 2018

  • Odjezd Vranov u Stříbra: 12:27
  • Příjezd Plzeň: 12:51
  • Nebo rozloučení cca v 11h a pak již individuální program dle soukromých plánů
  • Nebo cca od 11h volný program : ) a odjezd přímo z vechtrovny – zastávky Sulislav v 16:29 a příjezd do Plzně 16:53

 

Cena a objednání:

  •  700,- Kč za osobu
  •  Účast na této cestě si můžete objednat na stránkách zazitkyunas.cz nebo skrze prodejní místa
     a portál Plzeňská vstupenka - v přípravě - BUDE DOPLNĚNO >>
  •  Účast si můžete zatím předběžně rezervovat na mailu vaclav.cubr@envic.cz

 

Jsme členem Družstevní cestovní kanceláře – zazitkyunas.cz.

 

Cena zahrnuje:

  • komentovaný výlet po starých hřbitovech
  • povídání o významu hřbitovů v české krajině
  • povídání v souvislostech krajinné estetiky
  • návštěva mohylového pohřebiště se svíčkami
  • výrobu pryskyřičné mastičky
  • možné večerní posezení u ohně
  • "slow food" večeři z českých sezónních surovin
  • romanticko-undergroundový nocleh ve staré vechtrovně
  • snídani z českých sezónních surovin
  • v případě zájmu odvoz spacáků na místo předem
  • pamětní kartičku
  • malé překvapení

 

V ceně není:

  • doprava (vlak – možnost slevy jako skupina)
  • strava mimo večeři a snídani

 

Náročnost:

  • mírná
  • chůze v kopcovitém terénu, mimo cesty, někdy prodírání se křovím
  • vyrážíme za každého, vyjma extrémního – nebezpečného počasí

 

Pro koho je cesta určena:

  • široká veřejnost se zájmem o českou krajinu včetně aktivních seniorů

 

Počet možných účastníků:

  • 5 až 7 osob

 

Oblečení:

Obuv vhodná do terénu a odolné oblečení (prodírání se křovím) odpovídající aktuálnímu počasí s přihlédnutím k jeho možnému výraznému zhoršení

 

Další informace:

Zajištěna je pozdnější večeře a snídaně, jinak si ale jídlo a pití ( obojího dostatek) vezměte s sebou, po cestě nebude možnost nákupu. Pití na část neděle bude možné doplnit v místě noclehu.

Důrazně prosíme o užití ochrany proti klíšťatům (chůze mimo cesty - vysoká tráva, křoví...) v zájmu svém i ostatních.

 

A co na naší společné cestě uvidíme?

 č.
 č.
 č.
 č.
 č.
 č.
 č.
 č.
 č.
 č.
 č.
 č.

[Přeskočit navigaci]

AKTUALITY

Pasivní a soběstačné domy Plzeň - Building day 11. 4. 2024

09.03.2024

Zajímá vás pasivní dům, technologie, inovace a soběstačnost ve stavebnictví? Pak vás srdečně zveme na Building Day, akci plnou přednášek a inspirace.

více info »

STŘECHY PLZEŇSKÝCH ŠKOL A ŠKOLEK SE MOHOU ZAZELENAT.

15.06.2022

Plzeň pomůže se statickým posudkem, projektem i samotnou realizací. Zelené střechy každým rokem nabývají na významu. Nejsou jen zpestřením, ale mnohdy i jedinou cestou, jak např. zmírnit přehřívání tříd nad vstupní halou školy. Zlepšují...

více info »

EXKURZE: Zeleno-modrá infrastruktura - Lochotínský park

19.09.2022

Jako doplnění nedávné konference "ZELENO-MODRÁ INFRASTRUKTURA: Souvislosti – Inspirace – Zkušenosti" jsme pro Vás připravili ještě jednu exkurzi, a to ke dvěma opatřením, o kterých byla na konferenci řeč. Jedná se o tůně na srážkovou vodu v...

více info »

ENVIC je sehraný tým zkušených lidí, který přináší inspiraci ke zlepšování kvality života. Poradíme, jak úsporně bydlet, dobře jíst a vařit, zahradničit ve městě, pečovat o krajinu a veřejný prostor a jak získat dotace. Pořádáme Plzeňské farmářské trhy, exkurze a semináře pro veřejnost i odborníky. Pomáháme profesně růst v oblastech gastronomie, zemědělství, stavebnictví a veřejné správy.

© 2013  ENVIC, o.s. / Prešovská 8, 301 00 Plzeň / telefon: 377 220 323
e-mail: ic.plzen@envic.cz / www.envic-sdruzeni.cz

Design: Hanja.eu / Web system: ANTstudio.cz