ZELEŇ V SÍDLECH A VE VOLNÉ KRAJINĚ 2017

Šestidenní vzdělávací program s praktickými exkurzemi pro veřejnou správu a osoby setkávající se s danou problematiku v rámci svých pracovních pozic.

 

  • Může mít zeleň ekonomické přínosy, nebo jsou s ní spojeny jenom náklady na údržbu?
  • Jak provádět její efektivní správu?
  • Jaké jsou základní principy zajištění realizace péče a údržby zeleně?
  • Komunitní plánování veřejných prostranství, přínos nebo přítěž?
  • Na co si dát pozor při projektech návsí, ulic, hřišť a parků?
  • Úpravy sakrálních a kultovních míst – přínos nebo újma?
  • Aleje podél silnic – jaký je hlavní problém?
  • Jaké mohou být technické přínosy zeleně a jejich využití, může estetika krajiny přinášet obci prospěch?

 

Na tyto i další otázky Vám odpoví série seminářů „Zeleň v sídlech a ve volné krajině“. Semináře jsou určeny zejména pro ty, kteří se s danou problematikou setkávají, ale není přímo jejich vystudovaným oborem či prováděnou praxí a přesto musí být s problematikou podrobně obeznámeni. Do kurzu  přijímáme zejména starosty a zastupitele menších obcí a referenty městských úřadů. Otevřené dveře mají ale i další zájemci, kterým stav naší krajiny a veřejných prostranství není lhostejný…

 

Přesné termíny konání dohodneme společně po naplnění kapacity kurzu. Přihlášku naleznete níže, kterou, v případě zájmu, zašlete vyplněnou na email vaclav.cubr@envic.czKapacita kurzu je omezena, s Vaší účastí a přihlášením tak neváhejte. Další informace naleznete a dále budou přibývat v sekci Krajina a veřejný prostor.

S případnými dotazy se obracejte na koordinátora programu Václava Čubra.

 

P R O G R A M :

ZELEŇ V SÍDLECH

1. blok

Význam a přínosy sídelní zeleně

Jaké přínosy, včetně těch ekonomických, nám zeleň v sídlech může přinášet? Má smysl do nové zeleně investovat? Psycho-sociologický efekt veřejné zeleně – iluze nebo fakt?

Václav Čubr, DiS. - ENVIC, o.s.

Správa veřejné zeleně

Principy zajištění realizace péče a údržby zeleně

Jak správně uchopit správu zeleně, aby vše bylo funkčně i právně v pořádku? Jaké jsou možnosti a rizika v zadávání a realizaci údržby zeleně?

(předpokládáno pracovník SVSMP)

 

2. blok

Složky sídelní zeleně

Jak vypadá správně provedená výsadba stromů, kde strom bude přínosem a ne přítěží? Jak pečovat o stávající dřeviny, aby byly zdravé, hezké a nikoli provozně nebezpečné? Trávníky – kde a jak by se měly správně zakládat, jak o ně pečovat a kde je místo pro staronové náhrady trávníků? Květiny – jaké vybrat, aby efekt byl co největší ale náklady co nejmenší?

Specifické využití zeleně

Zeleň v nádobách všeho druhu – perla měst a obcí, nebo jen starost navíc? Popínavé dřeviny – opomíjený, esteticky i technicky funkční prvek za minimální náklady, tam kde pro klasickou zeleň není místo.

Václav Čubr, DiS. - ENVIC, o.s.

 

3. blok

Veřejná prostranství se zelení

Nad čím se zamyslet při plánování veřejných prostranství. Co všechno zohlednit, zejména z praktického a estetického hlediska, při plánování sportovně-relaxačních zón, návsí, ulic a náměstí?

Václav Čubr, DiS. - ENVIC, o.s.

Komunitní plánování

Zapojení veřejnosti při plánování veřejných prostranství – přítěž nebo přínos? Jak postupovat, aby výsledkem byla oboustranná spokojenost?

(předpokládáno Ing. Daniela Vítovská -  ZF Lednice)

Souhrnné informace

Shrnutí všeho důležitého co zaznělo i nezaznělo.

Václav Čubr, DiS. - ENVIC, o.s.

ZELEŇ VE VOLNÉ KRAJINĚ + exkurze

4. blok

Krajinná zeleň v ČR

Čím je česká krajina tak jedinečná a jak toto bohatství zachovat, rozvíjet a využít? Je estetika krajiny zbytečností nebo něčím, co ve výsledku může přinést celospolečenský, a to i finanční užitek?

Zeleň s důrazem na estetické funkce

Aleje jako fenomén české krajiny – skutečné nebezpečí pro řidiče? Co říkají policejní statistiky? Památné stromy, vrby kolem potoků, staré ovocné sady…

Zeleň s důrazem na technické funkce

Jaký smysl a funkčnost má zeleň v ochraně obce před vyplavením bahnem z polí? K čemu je dobrá zeleň podél vodních toků? Je podél silnice v ochraně před hlukem efektivnější betonová stěna, nebo výsadba keřů a stromů?

Václav Čubr, DiS. - ENVIC, o.s.

 

5. blok

Odborná exkurze Vimpersko a Chlumany

Navštívíme jednu z nejmajestátnějších lip u nás se stářím 600 let a obvodem kmene téměř 12 m. Zelení města Vimperk nás provede vedoucí odboru životního prostředí Ing. Josef Kotál a poví mnoho zajímavého, co lze uplatnit i v dalších obcích a městech. Ve Vimperku si prohlédneme parkové arboretum, Alej absolventů, obnovené městské parky a rozhlédneme se i do okolního kraje a povíme si, co je to krajinný ráz.  Odpoledne se přesuneme do obce Chlumany za paní starostkou Ivanou Vlkovou a proměnou jejich návsi a dalšími realizovanými projekty i samotným životem v obci.

Ing. Josef Kotál – MÚ Vimperk, Ivana Vlková – Chlumany, starostka, Václav Čubr, DiS. - ENVIC, o.s.

 

6. blok

Zeleň a ÚSES

Územní systém ekologické stability – ekologický výmysl nebo praktická věc s mnoha přínosy? Jak ÚSES realizovat jako multifunkční prvek? Revitalizace vodních toků a ploch, důvody a dobré příklady praxe.

Ing. Pavlína Valentová – ÚKRMP

Pozemkové úpravy

Má smysl se do pozemkových úprav pouštět? Co všechno se jimi dá realizovat? Jaké problémy se mohou během příprav i realizace vyskytnout? Co do projektu zapracovat, aby se stal přínosem nejen pro vlastníky, zemědělce ale i obyvatele obce?  

(předpokládáno Mgr. Barbora Salátová – úředně oprávněná projektantka PÚ)

Možnosti financování

Jaké jsou, mnohdy i netušené, možnosti ve financování úprav veřejných prostranství se zelení a krajinných výsadeb?

(předpokládáno Ing. Šárka Doležalová - ENVIC, o.s.)

Souhrnné informace

Shrnutí všeho důležitého co zaznělo i nezaznělo.

Václav Čubr, DiS. - ENVIC, o.s.

 

Délka kurzu: 6 dní, tj. 39 hodin výuky včetně exkurzí

Počet účastníků: minimálně 9, maximálně 12 (kurz se pořádá při naplnění minimálního počtu účastníků)

Cena kurzu na osobu: 8 400,- Kč vč. DPH

 

Kurz se koná v unikátních střešních prostorech nad kancelářemi sdružení ENVIC v Prešovské 8, Plzeň 301 00. V tomto zachovalém secesním domě není výtah, je tak zapotřebí pěšky vystoupat do čtvrtého patra. Odměnou jsou ale nečekaně působivé pohledy ze střešní terasy na historické jádro města Plzně přes moře střech a dvorků.

 

 

Kapacita kurzu je omezena, s Vaší účastí a přihlášením tak neváhejte. Vyplněné přihlášky zasílejte na vaclav.cubr@envic.cz. Přihlášky budou preferovány dle dřívějšího data zaslání. S případnými dotazy se obracejte na koordinátora programu Václava Čubra.

[Přeskočit navigaci]

AKTUALITY

Pasivní a soběstačné domy Plzeň - Building day 11. 4. 2024

09.03.2024

Zajímá vás pasivní dům, technologie, inovace a soběstačnost ve stavebnictví? Pak vás srdečně zveme na Building Day, akci plnou přednášek a inspirace.

více info »

STŘECHY PLZEŇSKÝCH ŠKOL A ŠKOLEK SE MOHOU ZAZELENAT.

15.06.2022

Plzeň pomůže se statickým posudkem, projektem i samotnou realizací. Zelené střechy každým rokem nabývají na významu. Nejsou jen zpestřením, ale mnohdy i jedinou cestou, jak např. zmírnit přehřívání tříd nad vstupní halou školy. Zlepšují...

více info »

EXKURZE: Zeleno-modrá infrastruktura - Lochotínský park

19.09.2022

Jako doplnění nedávné konference "ZELENO-MODRÁ INFRASTRUKTURA: Souvislosti – Inspirace – Zkušenosti" jsme pro Vás připravili ještě jednu exkurzi, a to ke dvěma opatřením, o kterých byla na konferenci řeč. Jedná se o tůně na srážkovou vodu v...

více info »

ENVIC je sehraný tým zkušených lidí, který přináší inspiraci ke zlepšování kvality života. Poradíme, jak úsporně bydlet, dobře jíst a vařit, zahradničit ve městě, pečovat o krajinu a veřejný prostor a jak získat dotace. Pořádáme Plzeňské farmářské trhy, exkurze a semináře pro veřejnost i odborníky. Pomáháme profesně růst v oblastech gastronomie, zemědělství, stavebnictví a veřejné správy.

© 2013  ENVIC, o.s. / Prešovská 8, 301 00 Plzeň / telefon: 377 220 323
e-mail: ic.plzen@envic.cz / www.envic-sdruzeni.cz

Design: Hanja.eu / Web system: ANTstudio.cz