Fajnové jídlo...

Kvalita potravin je stále častěji skloňovaným tématem. Doba, kdy jsme s nadšením mířili do obchodních center je pryč. V současnosti stále větší část české veřejnosti upřednostňuje kvalitní potraviny s dohledatelným původem. Bohužel nacházíme na pultech obchodů zahraniční zboží (které lze vyrobit v tuzemsku), bez "tváře", chuti i vůně. Podobné to je u levnějších výrobků českého původu. Chléb a pečivo vyráběné z průmyslových směsí, maso napumpované vodou, zákusky plné chemikálií, jídlo v restauracích připravené ve spolupráci s "chemiky".

Máme však na výběr. Můžeme si vybírat potraviny kvalitnější, místního nebo tuzemského původu, z ekologického zemědělství, integrované produkce zeleniny a ovoce, nebo se řídit selským rozumem a rozhodovat se s ohledem na roční období, způsob produkce a místo původu. 

Jak takové potraviny poznáme? Pomoci nám mohou specifické certifikáty - bio, systém integrované produkce, místní původ, Fair Trade apod. Každý z nich zaručuje odlišně zaměřené kvalitativní kritéria, ale všechny deklarují vysokou kvalitu označených produktů. Navíc snadno dohledáte jejich původ, jsou pod trvalou a nezávislou kontrolou.

Zamýšlejte se také nad původem nakupovaných potravin. Proč bychom měli jíst brambory z Egypta? Najděte si ve vašem okolí svého farmáře, od kterého můžete odebírat zboží přímo. Budete vědět odkud jídlo na vašem stolu pochází, jak s ním bylo zacházeno, za jakých podmínek bylo vyrobeno.Zajděte na místní trh (v českých městech se začínají zabydlovat), kde se setkáte s lidmi, kteří pro vás potraviny vyrábí. Další možností je využít systém tzv. bedýnek nebo biobedýnek.

Důležité je také číst složení konkrétních výrobků. Pokud obsahují zbytečné příměsy - stabilizátory, ochucovadla, barviva, nemusíte je kupovat. Jejich kvalita bude nízká a výrobce se snaží zakrýt nevalnou chuť.

Vypadá to, že ani velcí obchodníci nechtějí být pozadu a začínají se na sortiment kvalitnějších potravin zaměřovat. Většina z nich nabízí biopotraviny, snaží se zvýšit podíl tuzemských potravin... Zatím je však jejich postup pomalý. Záleží především na nás (na spotřebitelích) jakým potravinám dáme přednost.

[Přeskočit navigaci]

AKTUALITY

Mezinárodní dny pasivních domů 10. - 11. 11. 2018

Mezinárodní dny pasivních domů 10. - 11. 11. 2018

24.10.2018

Mezinárodní dny pasivních domů 10. - 11. 11. 2018 v Plzeňském kraji a okolí Prahy - návštěvy obydlených pasivních domů, diskuse s jejich obyvateli, ukázky stavby pasivních domů, konzultace s odborníky na energetiku, stavbu, vytápění i větrání

více info »

Než budete stavět nebo rekonstruovat - poraďte se!

Než budete stavět nebo rekonstruovat - poraďte se!

19.01.2018

Podívejte se, s čím vám můžeme pomoci a poradit. Lidé si nechávají změřit úniky tepla, problémy s vlhkostí, navrhnout tepelné izolace i vytápění a větrání nového i rekonstruovaného domu.

více info »

Podzimní dílny - už tuto sobotu

01.11.2018

Podzimní dílny v Pivovarském muzeu

3. 11. 2018, 10:00 – 15:00

Pivovarské muzeum, Veleslavínova 6, 301 14 Plzeň

více info »

ENVIC je sehraný tým zkušených lidí, který přináší inspiraci ke zlepšování kvality života. Poradíme, jak úsporně bydlet, dobře jíst a vařit, zahradničit ve městě, pečovat o krajinu a veřejný prostor a jak získat dotace. Pořádáme Plzeňské farmářské trhy, exkurze a semináře pro veřejnost i odborníky. Pomáháme profesně růst v oblastech gastronomie, zemědělství, stavebnictví a veřejné správy.

© 2013  ENVIC, o.s. / Prešovská 8, 301 00 Plzeň / telefon: 377 220 323
e-mail: ic.plzen@envic.cz / www.envic-sdruzeni.cz

Design: Hanja.eu / Web system: ANTstudio.cz