Fajnové jídlo...
Kvalita potravin je stále častěji skloňovaným tématem. Doba, kdy jsme s nadšením mířili do obchodních center je pryč. V současnosti stále větší část české veřejnosti upřednostňuje kvalitní potraviny s dohledatelným původem. Bohužel nacházíme na pultech obchodů zahraniční zboží (které lze vyrobit v tuzemsku), bez "tváře", chuti i vůně. Podobné to je u levnějších výrobků českého původu. Chléb a pečivo vyráběné z průmyslových směsí, maso napumpované vodou, zákusky plné chemikálií, jídlo v restauracích připravené ve spolupráci s "chemiky".
Máme však na výběr. Můžeme si vybírat potraviny kvalitnější, místního nebo tuzemského původu, z ekologického zemědělství, integrované produkce zeleniny a ovoce, nebo se řídit selským rozumem a rozhodovat se s ohledem na roční období, způsob produkce a místo původu.
Jak takové potraviny poznáme? Pomoci nám mohou specifické certifikáty - bio, systém integrované produkce, místní původ, Fair Trade apod. Každý z nich zaručuje odlišně zaměřené kvalitativní kritéria, ale všechny deklarují vysokou kvalitu označených produktů. Navíc snadno dohledáte jejich původ, jsou pod trvalou a nezávislou kontrolou.
Zamýšlejte se také nad původem nakupovaných potravin. Proč bychom měli jíst brambory z Egypta? Najděte si ve vašem okolí svého farmáře, od kterého můžete odebírat zboží přímo. Budete vědět odkud jídlo na vašem stolu pochází, jak s ním bylo zacházeno, za jakých podmínek bylo vyrobeno.Zajděte na místní trh (v českých městech se začínají zabydlovat), kde se setkáte s lidmi, kteří pro vás potraviny vyrábí. Další možností je využít systém tzv. bedýnek nebo biobedýnek.
Důležité je také číst složení konkrétních výrobků. Pokud obsahují zbytečné příměsy - stabilizátory, ochucovadla, barviva, nemusíte je kupovat. Jejich kvalita bude nízká a výrobce se snaží zakrýt nevalnou chuť.
Vypadá to, že ani velcí obchodníci nechtějí být pozadu a začínají se na sortiment kvalitnějších potravin zaměřovat. Většina z nich nabízí biopotraviny, snaží se zvýšit podíl tuzemských potravin... Zatím je však jejich postup pomalý. Záleží především na nás (na spotřebitelích) jakým potravinám dáme přednost.