Exkurze na "Zelenou" farmu
Šumavská příroda skrývá nejeden klenot. Pan Zelený na Šumavě hospodaří již více než 20 let. Začínal s chovem prasat, ale dnes se zabývá především chovem skotu. Se skupinou asi 20 farmářů z Plzeňského kraje jsme se vydali na prohlídku farmy. Jednalo se o další exkurzi vzdělávacího programu Zpracování a prodej faremních produktů.
100 dojnic (holštýnek křížených s českými strakami) je ustájeno nedaleko Drouhavče, kde je základna farmy pan Zeleného. Přímo v Drouhavči a na přilehlých pastvinách se prohání stádo masných simentálů a herefordů. Jejich maso prodává pan Zelený z farmy, prostřednictvím farmářských obchodů (v Sušici má vlastní obchod) a jezdí i na 4 farmářské trhy (i na ten plzeňský - pořádá Envic). Z masa vyrábí přímo na farmě i vynikající uzeniny. Pochopitelně jsou to lahůdky jen z masa, bez mouky, separátů a jiných dobrot. V současnosti na farmě vyrábí tyto uzenářské fajnovosti: šunkový salám, hovězí salám, párky, špekáčky, sekanou, hovězí šunku... Navíc k farmě patří i penzion.
V letošním roce začne pan Zelený z vlastního mléka vyrábět mléčné výrobky. Dotaci na stavbu minimlékárny má již schválenou. Chtěl by vyrábět jogurty, tvaroh, sýry čerstvé i zrající. Tímto způsobem lépe zhodnotí mléko. Výkupní ceny mléka za posledních asi 8 let moc stabilní nebyly. Pan Zelený je jedním z nejlepších chovatelů hovězího skotu plemene Hereford (dokonce si z Brna přivezl ocenění za nejlepší chovatelskou skupinu). Tahle farma má výborně nášlupnuto stát se dalším klenotem Šumavy.
Za podporu projektu děkujeme Evropskému sociálnímu fondu a státnímu rozpočtu ČR.