Vařili jsme s kapitánem Nároďáku
Vařili jsme s kapitánem Nároďáku
Čtvrtý ze série seminářů Vařte regionálně, sezónně a hlavně fajnově vedl Jan Horký. Honza je kapitán Národního týmů kuchařů ČR, kuchař roku 2008, držitel několika medajlí z kuchařské olympiády, účastník nejprestižnější kuchařské soutěže světa Bocuse Dor. Prostě naprostá gastronomická špička nejen v naší kotlině.
Tématem semináře, který proběhl na Hotelové škole v Plzni, bylo menu sestavené převážně ze sezónních (zimních) surovin. Neodpustili jsme si i pár nesezónních výstřelků, ale na nich jídla postavená nebyla. Účastníci semináře byli zaujetí Honzovým vařením i přístupem ke gastronomii. Současným gastronomickým trendem je poctivé, skvěle zvládnuté kuchařské řemeslo. Využívání kvalitních, lokálních, sezónních surovin je ve špičkové gastronomii samozřejmostí. Kuchař tedy musí přidat něco ze sebe. Ukázat svým hostům, že si dal práci a vytvořil pro ně jedinenčné jídlo. Neznamená to vytvořit roztodivné chuťové variace, ale spíše se vydat cestou k podstatě surovin. Tento požadavek Honza prezentoval všem účastníkům. Nadšení na nich bylo vidět při vaření i při ochutnávání uvařených jídel.
Vařili jsme pstruha marinovaného v citrusech, selečí hřbet s pastiňákem a karotkovým purée, zeleninu s kroketou z kozího sýra a nakonec extravagantní dezert sestávající z nugátu, cukrové vaty, zrmzliny připravené pomocí tekutého dusíku apod.
Projekt Specializované environmentální programy pro udržitelný rozvoj je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním fondem ČR.