Vaříme to Slow food
První listopadovou sobotu (2.11.2013) jsme uspořádali workshop pro kuchaře na téma Slow food. První část byla věnována fenoménu kvalitního jídla s příběhem (s prokazatelným původem). Tomáš Popp ze sdružení Envic kuchařům představil principy Slow food, ukázal některé poctivé výrobce jídla (řezníky, pekaře, pěstitele zeleniny apod.). Nezůstalo jen u výkladu. Příklad vydá za tisíc slov. Od každého výrobce jsem ochutnali alespoň jeden výrobek. Účastnici si pochutnali na uzeninách z farmy Drouhaveč, ANGUS FARM, na sýrech z Držovic, Abertam, minimlékárny Joma, klobásách od Arnošta Dvořáka, kuřecí roládě z farmy Loužná... Václav Silovský z ANGUS FARM Soběsuky provozuje restauraci označenou právě hnutím Slow food. Vaří se tam poctivě ze základních surovin. Což skutečně není v českých restauracích samozřejmé. S účastníky se podělil o své zkušenosti a odpovídal na desítky otázek.
Praktickou část workshopu vedl Patrik Bečvář. Což je současný nejlepší kuchař ČR. Vyhrál totiž soutěž Kuchař roku 2013/2014. Je šéfkuchařem restaurace Zlatá Praha. Na našich akcích se vaří vždy z toho nejlepšího co tuzemští farmáři produkují. Do vaření se zapojili všichni. Patrik připravil menu sestávající například z Drůbeží paštiky s marinovaným jablkem, Srnčího hřbetu s česnekovým purée a bramborou taženou v másle nebo Čokoladového fondantu se omáčkou zabaglione. Játra jsme přivezli z farmy Loužná, brambory a česnek od pana Krejsy, máslo z Abertam, jablka ze sadů Nebílovy. Kuchaři byli nadšeni ze surovin i z profesionálního přístupu Patrika Bečváře.
Workshop se uskutečnil v rámci projektu Specializované environmentální programy pro udržitelný rozvoj. Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.