Vaříme to Slow food

První listopadovou sobotu (2.11.2013) jsme uspořádali workshop pro kuchaře na téma Slow food. První část byla věnována fenoménu kvalitního jídla s příběhem (s prokazatelným původem). Tomáš Popp ze sdružení Envic kuchařům představil principy Slow food, ukázal některé poctivé výrobce jídla (řezníky, pekaře, pěstitele zeleniny apod.). Nezůstalo jen u výkladu. Příklad vydá za tisíc slov. Od každého výrobce jsem ochutnali alespoň jeden výrobek. Účastnici si pochutnali na uzeninách z farmy Drouhaveč, ANGUS FARM, na sýrech z Držovic, Abertam, minimlékárny Joma, klobásách od Arnošta Dvořáka, kuřecí roládě z farmy Loužná... Václav Silovský z ANGUS FARM Soběsuky provozuje restauraci označenou právě hnutím Slow food. Vaří se tam poctivě ze základních surovin. Což skutečně není v českých restauracích samozřejmé. S účastníky se podělil o své zkušenosti a odpovídal na desítky otázek. 

Praktickou část workshopu vedl Patrik Bečvář. Což je současný nejlepší kuchař ČR. Vyhrál totiž soutěž Kuchař roku 2013/2014. Je šéfkuchařem restaurace Zlatá Praha. Na našich akcích se vaří vždy z toho nejlepšího co tuzemští farmáři produkují. Do vaření se zapojili všichni. Patrik připravil menu sestávající například z Drůbeží paštiky s marinovaným jablkem, Srnčího hřbetu s česnekovým purée a bramborou taženou v másle nebo Čokoladového fondantu se omáčkou zabaglione. Játra jsme přivezli z farmy Loužná, brambory a česnek od pana Krejsy, máslo z Abertam, jablka ze sadů Nebílovy. Kuchaři byli nadšeni ze surovin i z profesionálního přístupu Patrika Bečváře. 

Workshop se uskutečnil v rámci projektu Specializované environmentální programy pro udržitelný rozvoj. Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. 

 č.
 č.
 č.
 č.
 č.
 č.
 č.
 č.
 č.
 č.
 č.

[Přeskočit navigaci]

AKTUALITY

Pasivní a soběstačné domy Plzeň - Building day 11. 4. 2024

09.03.2024

Zajímá vás pasivní dům, technologie, inovace a soběstačnost ve stavebnictví? Pak vás srdečně zveme na Building Day, akci plnou přednášek a inspirace.

více info »

STŘECHY PLZEŇSKÝCH ŠKOL A ŠKOLEK SE MOHOU ZAZELENAT.

15.06.2022

Plzeň pomůže se statickým posudkem, projektem i samotnou realizací. Zelené střechy každým rokem nabývají na významu. Nejsou jen zpestřením, ale mnohdy i jedinou cestou, jak např. zmírnit přehřívání tříd nad vstupní halou školy. Zlepšují...

více info »

EXKURZE: Zeleno-modrá infrastruktura - Lochotínský park

19.09.2022

Jako doplnění nedávné konference "ZELENO-MODRÁ INFRASTRUKTURA: Souvislosti – Inspirace – Zkušenosti" jsme pro Vás připravili ještě jednu exkurzi, a to ke dvěma opatřením, o kterých byla na konferenci řeč. Jedná se o tůně na srážkovou vodu v...

více info »

ENVIC je sehraný tým zkušených lidí, který přináší inspiraci ke zlepšování kvality života. Poradíme, jak úsporně bydlet, dobře jíst a vařit, zahradničit ve městě, pečovat o krajinu a veřejný prostor a jak získat dotace. Pořádáme Plzeňské farmářské trhy, exkurze a semináře pro veřejnost i odborníky. Pomáháme profesně růst v oblastech gastronomie, zemědělství, stavebnictví a veřejné správy.

© 2013  ENVIC, o.s. / Prešovská 8, 301 00 Plzeň / telefon: 377 220 323
e-mail: ic.plzen@envic.cz / www.envic-sdruzeni.cz

Design: Hanja.eu / Web system: ANTstudio.cz